DJ50:- nr 162 med Pär Winberg

”Det är kill your darlings hela dagarna”, säger västgötaschlättas son Pär Winberg som just nu sammanställer en maffig bok som samlar 300 av de mest fantastiska skivomslagen från dansbandens guldålder på 70-talet. Under arbetet har han fastnat för dansbandens många tjejlåtar. I det här avsnittet av DJ50:- spelar han ett gäng av sina favoriter ur genren. Du kommer höra och häpna! 

Vi spelar storheter som Bosses Team, Leif Lindhs, Mållbergarna, Fagers, Sten Carlsson & Salta Mandlar, Östgötarna, Alexander, Jigs och Lasse Stefanz. Flera av spåren vi kör ut har aldrig tidigare hörts i cyberspace.

Vår ciceron Pär delar generöst med sig av insikter, anekdoter, myter och reflektioner om det unika universum som var dansbands-Sverige innan discon och axelvaddarna kom och förstörde det roliga.

Till vardags driver Pär skivbolaget Atenzia, som främst ger ut samtida dansband men också släpper digitala reissues av dragspelsmusik, gammeltjo och bortglömda kuriositeter från mindre svenska bolag som somnat in. Missa inte de psykade och maniska smakproven från dragspelsbolaget RoundUp:s gömmor. Ditt liv kommer aldrig bli det samma efter att ha hört Bror Lundhs banger Hjärntvättad! 

Mellan spåren berättar Pär sedelärande historier från sin väg genom musikbranschen. I slutet av 80-talet arbetade han med så kallade bensinmackskassetter för Bert Karlsson. Därefter följde en tid på skivbolag som under holländskt kommando slungade ut cd-samlingar med eurodance. ”Alla andra som är med i det här programmet är hippa människor. Men när jag jobbade på Arcade Music så gav vi ut Yabba-Dabba-Dance. Mega Dance. Top Dance!”

Pär berättar också hur den guldsäljande samlings-cd:n Ölhävarrock kom till samt vad Ingmar Nordström sade när han petade ner gnällbandet Kent från topplistans förstaplats. Vi snackar förstås om oerhört mycket mer. Välkomna in på ett extra långt och maffigt sommaravsnitt!

Boken DANSBANDENS SKIVOMSLAG släpps i augusti. Gå med i facebookgruppen för att skåda sanslöst bildmaterial och information om hur du beställer ett exemplar. 

Om du inte får nog av tjejlåtar, kolla in Pärs spellista DANSBAND SJUNGER OM KVINNOR med ytterligare 237 goa bitar.

Skivlista

Mållbergarna – Hitpartaj med Mållbergarna [LP, 1976]Låt: Anna, du kan väl stanna/Vad har du under blusen Rut/Aja baja Anna-Maja

Jigs – Goa bitar 1 [LP, 1972]Låt: Hörru Rut

Bosses Team – S/T [LP, 1976] Låt: Esters semester

Leif Lindh’s – S/T [LP, 1976] Låt: Mera mera Vera

Sten Carlsson & Salta Mandlar – Vår lediga dag [LP, 1976] Låt: Katarina

Diverse artister – Fyr-klövern [LP, 1976] Låt: Fagers – Plojbruden

Brian & Chetty – Universum [7”, 1969] Låt: Soldat utan land

Bror Lundh – Hjärntvättad/Titta ut [7”, 1969] Låt: Hjärntvättad

Östgötarna – Östgötarna 2 [LP, 1976] Låt: Skilsmässa

Alexander – Shi-Bi-Du-Dam [LP, 1973] Låt: Fru Persson

Lasse Stefanz – Vad tiden går [LP, 1975] Låt: Tjocka Siwan

Flygande Mattas – S/T [LP, 1975] Låt: Ta mig ut ikväll

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Tommie Jönsson, DJ50:-. Innehållet i podden är skapat av Tommie Jönsson, DJ50:- och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.