Lovisa Petterkvists I Stockholm var en stor succé när den kom ut 1892. Men boken hade en oväntad författare.

I det nittonde avsnittet av bokpodden Kompisar från förr har Jonas Nordling och Joel Linderoth, chefredaktör på Land, satt tänderna i boken I Stockholm från 1892. Som författare angavs pseudonymen Lovisa Petterkvist, och många av dåtidens recensenter trodde att det var en man som skrivit boken. Men bakom täckmanteln fanns Alfhild Agrell, en firad dramatiker som försvunnit från rampljuset, och hennes comeback blev en stor succé. I podden går vi genom hennes livsöde, men framför allt diskuterar vi boken vi har läst, ett verk som har många kvaliteter värda att uppmärksamma än idag. (Och boken firar dessutom 130 år nästa år, inte 80 som vi råkar säga i upphetsningen.)

Kompisar från förr är Dagens Arenas bokpodd. Där läser vi bortglömda böcker som väckt vår nyfikenhet, och pratar om dessa verk. För att alla ska kunna ta del av böckerna så väljs dessa från Litteraturbankens urval.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Dagens Arena. Innehållet i podden är skapat av Dagens Arena och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.