Hur Harry Martinson hittade sitt svävande språk. Om kärleksbrev och resor utan mål. Om daggmasken och det olyckliga med Nobelpriset. Och så möter vi en kvinna som kan hela "Aniara" utantill.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Förra veckan sände vi det första programmet av tre om författaren Harry Martinson av Kerstin M Lundberg och Katarina Wikars. Nu är det dags för del 2. ”Vårt behov av Harry”. Vi får höra om den senare delen av hans författarskap, om åren i Svenska akademien och vad han tyckte om att få Nobelpriset i litteratur.

Och så handlar det om hans civilisationskritik som kanske först vår tid har kommit i kapp. Ingen kunde för övrigt skriva kärleksbrev som Harry. Och så möter vi Siv Minell som kan citera hela verseposet ”Aniara” ur minnet. Andra medverkande är Harrys dotter, Harriet Martinsson och Kjell Espmark. Som uppläsare hör vi Reine Brynolfsson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.