Är guideboken som genre på väg att fasas ut? Har Parisguiden i fickformat ersatts av en smartphone? Eller är tvärtom behovet av resevägledning extra stort nu, när informationsmängden är oöverskådlig?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vad händer med guideboken i googlandets tidevarv? Läser vi guideböcker bara av nostalgiska skäl? Finns det fortfarande någon som packar guideböcker i resväskan? Svar: Ja, minst en, Marie Lundström själv…

Vi har bjudit in två resande experter för ett samtal om guideboksnostalgi, reselitteratur och resandets identitetsskapande funktioner: Anna Blennow, lektor från Göteborgs universitet som forskat på äldre guideböcker och arrangerar historiska resor till Rom och Per J Andersson, författare och redaktör på tidningen Vagabond.

Dessutom har vi läst Merete Mazzarellas nya bok: ”Den försiktiga resenären”, essäer om att resa fast man egentligen mest är rädd för allt farligt som kan hända.

Numera är också klimatfrågan ofrånkomlig när det kommer till resande och begreppet flygskam är något alla globetrotters måste förhålla sig till. Den mest klimatsmarta resan gör man i soffan, för när det gäller resande kan planeringsfasen och drömmarna vara en resa sig.

Programledare: Marie Lundström Producent: Nina Asarnoj

Anna Blennows tips

* Alta Macadam (redaktör) - Blue Guide, Rome and Environs (1979)(senaste utgåvan av Blue Guide till Rom är från 2016. https://www.blueguides.com)

* Mariano Vasi -  Itinerario Istruttivo di Roma (Rom 1791)Mariano fortsatte att ge ut den guidebok till Rom som hans far, Giuseppe Vasi, publicerat i mitten av 1700-talet. Det var också fadern Giuseppe som var upphovsman till den enorma väggkarta som var bra att ha som komplement till guideboken

...och till de påkostade coffe-table-häftena med kopparstick av romerska monument.

*  Baedekers Italien von den Alpen bis Neapel  (1926)

*  Baedekers Schweden und Norwegen (1906)

*  Madame de Staël, Corinne, or Italy (första utgåva 1807)Engelsk översättning av det franska originalet av Sylvia Raphael, Oxford World's Classics, 1998 och senare.

* Tågsemester, red. Susanna Elfors och Eva Wrede, 2019(med bidrag av bland annat Anna Blennow och Per J Andersson)

Per J Anderssons tips

* Birgitta Stenberg - Kärlek i Europa (1981)

* Birgitta Stenberg - Alla vilda (2004)

* Paul Theroux - Den stora järnvägsbasaren (på svenska 1979)

* Tomas Löfström - Transit (1983)

* Jenny Diski - Främling på tåg – hur jag, med vissa avbrott, dagdrömde och rökte mig runt Amerika (på svenska 2005)

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.