Från Nalle Puh till Maja Lunde och "Binas historia". Det kommer allt fler böcker om bin från barnböcker till essäsamlingar. Insikten om vårt beroende av de små surrande varelserna, blir allt större.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Här på Lundströms har vi noterat att mängden böcker med honungsgula omslag har ökat. Konst och litteratur föds ju ofta ur brist. Och bristen på bin har definitivt gjort honung av ord. Medan bidöden brer ut sig, trycks det böcker om dessa små varelser som aldrig förr.

Vi får besök av biologen, biodlaren och författaren Göran Bergengren som skrivit boken ”Meningen med bin” och poeten Jonas Gren som skrivit diktsamlingen ”Dälden”, ett ord som betyder dalgång där det gärna växer blommor, som förstås är helt beroende av bin för sin existens.

Dessutom har folkmusikern och artisten Sara Parkman skrivit en unik bi-låt, "Tuvan", direkt för Lundströms Bokradio som hon framför i programmet tillsammans med Shida Shahabi och Sara Fridholm.

Programledare: Marie LundströmProducenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström

Böckerna som vi nämner i programmet:

"Meningen med bin" (2018) av Göran Bergengren"Dälden" (2018) av Jonas Gren"Bin och människor" (2019) av Lotte Möller"Binas hemliga liv" (2019) av Thor Hanson"Stora boken om bin" (2017) av Piotr Socha"Binas historia" (2015) av Maja Lunde"Bikupan" (1902) av Maurice Maeterlinck"Binas liv" (1956) av Karl von Frisch"Utsikt från en grästuva" (1963) av Harry Martinson"Gubbas hage" (2018) av Kerstin Ekman

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.