Samma kväll som Joey Bada$$ kliver på en scen i Stockholm serverar vi historien om rapunderbarnet som en gång kom fram med ryggsäcken full av psykedelisk poesi, new age-myter och boombap. Senaste albumet "2000" är närmast en resa tillbaka till den mentala platsen (mixtapet "1999").

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När Mats Nileskär mötte Bada$$ första gången var han tonåring. Den andra gången hade Joey ett av 2010-talets mest glödande hiphopalbum bakom sig – ”All Amerikkkan Bada$$”(2017).

Ett öppet brev till Amerika fast mellan rasism och tolerans, paranoia och hopp. Ett verk som tar sig under huden på förtrycket. Framför allt är det kanske en meditation över våldet mot den svarta kroppen och en uppgörelse med ett land som gått vilse i Drömmen.

Uppväxten i Brooklyn var kringskuren av rädsla. På väg till skolan stoppade Joey Bada$$ för säkerhets skull ner en tegelsten i väskan, eller så stal han brytbladskniven ur morfars verktygslåda och tog med.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.