Vi landar i hamnstaden Durban vid Natalbukten i provinsen Kwazulu-Natal på Sydafrikas sydöstra kust mot Indiska Oceanen. Här har det sedan tidigt 10-tal utvecklats ett hypnotiskt sound som förenar människor - gqom! I timme två: stopp i Detroit för ett möte med visionäre veteranen Danny Brown.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Gqom är en pumpande, bastung hybrid av minimalistisk house, techno, hiphop, broken beat och traditionella stilar som maskandi. Gqom är baksmällan i ett Sydafrika som inte lyckades leva upp till drömmarna. Gqom är eskapismen som spridits med hjälp av taxichaufförer, meddelandeappar och viga danslag. Träffa en av genreskaparna, DJ Lag, som 15 år gammal la grunderna till ett pulserande mörker.

Antihjälten Danny Brown klev ur den krisande manligheten med en rå syn på ämnen som sex och fattigdom, samt med en lekfull inställning till kön och identitet. Danny gjorde upp med sitt eget och Detroits förflutna, och såg bortom de breda boulevarderna som liknade sönderslitna motorvägar. Nu har han levererat karriärmilstolpen "uknowhatimsayin¿". Intervju från 2014.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.