Långt innan vår tids homosexuella frigörelse startade utanför nattklubben Stonewall i New York 1969 ägde en slags motsvarande frigörelse rum i 1920-talets Berlin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ola Anderstedt reser till Berlin för att besöka platser där allt hände för snart 100 år sedan och för att lyssna på hur den tidens frigörelse lät.

Berlin var kanske den enda platsen i världen där någonting sådant kunde hända på den tiden. Tyskland hade förlorat kriget 1918 och det gamla kejsardömet hade krossats. Man började experimentera med det nya begreppet demokrati och 1919 föddes Weimarrepubliken som sedan kom att stappla sig fram i 14 år innan Adolf Hitler och nazisterna kom till makten 1933. Weimarrepubliken var ett politiskt experiment som hade ett mycket tillåtande socialt och politiskt klimat vilket gjorde en sexuell frigörelseprocess möjlig, och Berlin var en stad där allt detta kunde hända.

I programmet medverkar musikhistorikern Kevin Clarke, professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet Tiina Rosenberg, dragartisten och skådespelaren Robert Fux och samlaren av tysk 20-talsmusik Krister Niklasson.

En P2 Dokumentär av Ola Anderstedt.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.