Möt den sydafrikanske operasångaren Luthando Qave som blev den första svarta sydafrikanen att sjunga på The Met i New York, 2011, och dit kom han från Sverige.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sverige har en särskild plats i Luthando Qaves hjärta. Det var här han gick Operahögskolan i Stockholm 2008-2011, och det var här han fick Anders Walls Giresta-stipendium på 100 000 kr och kunde studera ett år vid Metropolitanoperans program för unga artister. På The Met sjöng han bland annat Härolden i Othello och Fiorello i Barberaren i Sevilla.

På senare år har han bland annat sjungit greven i Figaros bröllop, Marcello i La Bohème och Leporello i Don Giovanni, och samma dag som denna P2 Dokumentär sänds den 9 februari 2019 sjunger han Silvio i Pajazzo/Pagliacci på Göteborgsoperan direktsänt i P2 Live.

- Jag har gjort en fantastisk resa, säger Luthando Qave som föddes i Östra Kapprovinsen i Sydafrika i folkgruppen Xhosa.

Qave växte upp i slutet av apartheidregimen och kunde för det första få lära sig att läsa noter först när han var 19 år. För det andra behövde han kämpa mot fördomar, både bland svarta och vita, som att en svart man inte kunde sjunga opera och att det var en konstform för vita.

En P2 Dokumentär av Birgitta Tollan/Tollan Media.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.