Världsdirigenten Riccardo Muti har vigt sitt liv åt italiensk musik, som Verdis. Det här är en dokumentär om hur det är att brinna för musiken när det italienska kulturlivet knakar i fogarna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Riccardo Mutis engagemang tar sig rent konkreta uttryck. Under en föreställning av Giuseppe Verdis "Nabucco" 2011 vände han sig till publiken på Rom-operan och bad dem sjunga med i "Fångarnas kör", som en politisk markering mot neddragningarna av bidrag till det italienska kulturlivet under Berlusconi-regeringen. Riccardo Mutis hustru Cristina Muti påverkar också den italienska scenen, inte minst i egenskap av konstnärlig ledare för en festival med klassisk musik i staden Ravenna vid Adriatiska havets kust. I den här dokumentären berättar de båda hur de gör för att hålla både historien och sina framtidsdrömmar vid liv i det populistiska Italien. Vid sidan av dem medverkar musikern Patrizia Bovi som också forskar i tidig musik, jazzpianisten och kompositören Stefano Bollani, operasångaren Luca Salsi samt musiker ur Mutis ungdomsorkester Luigi Cherubini. En P2 Dokumentär av Sofia Nyblom.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.