Sveriges värsta mördarliga. Så brukar Salaligan kallas i folkmun. Men vad var egentligen Den magiska cirkeln? Och hur hänger en orientalisk sekt ihop med fem brutala mord?

Sala - Sveriges Chicago. Det var smeknamnet på den lilla staden i Västmanland under 1930-talet. En tid när de olösta mordfallen lade sig på hög på polismännens skrivbord.

För det var här som den beryktade Salaligan härjade. I folkmun brukar Salaligan kallas ”Sveriges värsta mördarliga” – men det är först i efterhand.

För trots att totalt fem brutala mord begås i Salatrakten i början av 1930-talet, så är det ingen som ser något samband dem emellan. Polisen står rådvill och lokalbefolkningen är blint oförstående.

Vi snurrar tillbaka klockan till en tid och en plats präglad av galopperande arbetslöshet.

I Sala på 1930-talet är det spritsmugglarstråken, som ostörda går tvärs igenom skogarna, som regerar.

Men det är inte alkoholen som präglar Sigvard Thurneman. Han är en spenslig ung man med udda intressen, det menar samtida vittnen.

Och han älskar att röka bolmört.

Inne på sitt pojkrum i en av Salas överklassvillor bygger han upp en sekt. Den egensinnige Sigvard Thurneman inviger sina vänner en efter en i Den magiska cirkeln.

Här ägnar man sig åt hypnotism och magi. Men vad vill egentligen Sigvard Thurneman?

Och kan det finnas något samband mellan en orientalisk sekt och fem brutala mord?

Tillsammans med författarna Arne och Anders Sundelin beger vi oss ut i Thurnemans marker. 

I ”Salaligan” söker vi svaret på en av 1900-talets största brottsgåtor.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.