En enorm explosion ekar en rå marsnatt över hela Stockholm. Året är 1926. En taxidroska med en passagerare har flugit i luften. Men vem är den omkomne? Och varför dog han?

Det är dags för en ny programserie i SR P1: Mord i svartvitt!

Under juli bjuder vi på fyra dokudeckare, dokumentära berättelser med dramatiserade inslag, och först ut är historien om Sveriges första bilbomb.

Vi backar bandet och återvänder till en huvudstad på uppgång. Och en överklassmiljö som vet att ge ordet dekadens sin betydelse.

Mitt i 1920-talets champagnegalopp flyger plötsligt en taxidroska i luften. En död mans kroppsdelar ligger spridda över hela Pipersgatan på Kungsholmen.

I Sveriges första bilbomb glider vi fram genom sprudlande fester ständigt på jakt efter nya sensationer. Och de kommer, men bara så länge plånboken räcker.

För har man spelat bort 24 000 franc på roulette, gäller det att vinna tillbaka det dubbla.

Det vet Alexander Kreüger, mannen som blir bästa vän med de två framgångsrika teimportörerna Sixten Flyborg och Erik von Arbijn.

Två goda vänner släpper en tredje man in på livet, och plötsligt är triangeldramat ett faktum.

Karusellen är igång – och när de plötsligt förstår att företagets hela finanser har gott åt till fester - ja då blir det nya metoder som gäller för att hitta pengar.

För den som står på bar backe har inte mycket att hämta i ett samhälle som bygger på benhårda klasskillnader.

Missa inte Mord i svartvitt: Sveriges första bilbomb

- lördag 2 juli 09.31 och söndag 3 juli 14.30 i SR P1.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.