Palmolja är en av våra allra mest omdebatterade varor och den finns i allt ifrån snabbmat till smink. Men hur bemöts den växande kritiken om regnskogsskövling - på plats där palmoljan produceras?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Oljepalmen är en av världens mest produktiva grödor med små krav på bevattning och gödsling - och som dessutom ger flera skördar varje år.

När debatten om transfetter tog fart bytte många livsmedelstillverkare ut det härdade fettet mot palmolja som inte härsknar, saknar smak och är lätt att arbeta med. I Malaysia och Indonesien skövlades regnskog för att ge plats åt den nya supergrödan som skulle ge ett rejält ekonomiskt uppsving till de båda länderna som idag tillsammans står för 85 procent av världens palmoljeproduktion.

Men när regnskog skövlas och bränns frigörs den koldioxid som tidigare varit bunden i den täta, höga biomassan. Och när regnskogen krymper, förlorar djur och växter sina naturliga omgivningar och idag är många djurarter utrotningshotade.

Följ med till norra Borneo och träffa skördearbetare och plantageägare, möt volontärer som kommer från hela världen för att ta hand om skadade och föräldralösa orangutanger och häng med när oljepalmsfrukterna skördas och bearbetas inne på en bullrande och ångande palmoljefabrik.

Vi ställer frågan hur den växande kritiken av palmoljeframställningen från framför allt EU tas emot i Malaysia och frågar oss om det är möjligt att framställa palmolja på ett miljövänligt och klimatsmart sätt.

Ett program av Anna Torgnysdotter och Ingrid Engstedt Edfast.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.