År 2020 blir barnkonventionen lag i Sverige och under julhelgen leder Kattis Ahlström två program om vår syn på barn genom historien och om barnet som förändrande kraft.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ett bäbisvrål och ljuden av lammungar i bakgrunden. Det är julafton och Jesusbarnet, denna värnlösa lilla krabat, som skulle växa upp och bli vår räddare, ligger i sin krubba. Nu drygt tvåtusen år senare är det ett annat barn; Greta, som tillskrivits rollen som världsförändrare.

I andra delen av Från Jesus till Greta träffar vi bland andra 17-åriga Tala Alsaadi, Malmö ungdomsråd. Hon har startat en egen studiecirkel om psykisk ohälsa för barn.

- Barn och undomar idag har tappat tilliten till vuxna. Därför får vi ta saker i egna händer, säger Tala Alsaadi.

I ett samtal med programledaren Kattis Ahlström hör vi Ullakarin Nyberg, psykiatriker som jobbar med suicidprevention. Hamid Zafar, lärare, fd rektor på Sjumilaskolan i Göteborg. Årets svensk 2018 av tidningen FOKUS och idag utbildningschef i Mullsjö. David Eberhard, överläkare på Maria Beroendeklinik i Stockholm.

Programmet görs av produktionsbolaget Ljudbang för Sveriges Radio. Reporter är Laura Wihlborg och producent är Emma Janke.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.