Den romska förintelsen - bara en rad i historieböckerna
Avsnitt

Den romska förintelsen - bara en rad i historieböckerna

Den 2 augusti 1944 utplånades det romska familjelägret i Auschwitz och 3.000 romer mördades. Forskningen är liten om romernas historia och själva har de varit tysta. Varför?

-Det finns så mycket som är konstigt i romernas historia. Det är så mycket som saknas. Var finns alla historiska fakta om det romska folket, 15 miljoner människor utan ett eget land, en egen regering, egna politiker och institutioner? Var finns våra berättelser, våra romaner, filmer? Var finns vår forskning?

De här frågorna ställer sig Agnes Lakatos, reporter på Radio Romano, i programmet, där hon  intervjuar äldre romer i Sverige som överlevde förintelsen som barn och växte upp i förintelsens skugga.

Hon träffar företrädare för romer i Malmö och en ung kvinna som kallar sig romsk aktivist och intervjuar flera historieforskare.

Vi får också höra om romernas kamp för att få vara en del i Sveriges arbete mot rasism och främlingsfientlighet och vi får veta varför Sverige använder begreppet förintelsen enbart om folkmordet på judar, inte om folkmordet på romer.

Ett program av Agnes Lakatos [email protected]

Producent: Lotta Malmstedt [email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.