Armi Ratia grundade Finlands nationalklenod, textilföretaget Marimekko 1951. Hon var en powerkvinna som satte den finska designen på världskartan och var företagets själ ända fram till sin död. Hennes liv var fullt av dramatiska händelser och kantades av såväl stora framgångar som av sorg och förluster.

Namnet Marimekko består av flicknamnet Mari och mekko som betyder klänning på finska.  Klänning för Mari. Armi Ratia ville frigöra kvinnan från korsetterna och göra snygga, lättskötta och bekväma kläder som skulle passa alla kvinnor oavsett kroppsform.

Berättelsen om Marimekko börjar på företagets första modevisning i maj 1951. Det var som en färgbomb som exploderade och publiken slogs av häpnad för man hade inte sett något liknande tidigare i Finland. - Det var fascinerande och folk ville bokstavligen riva kläderna av oss, berättar Jutta Zilliacus som var mannekäng på första modevisningen.

Armi Ratia var pionjär inom den finska exporten och tog sitt företag till stora världen via Sverige och USA. Hon fick jubla över stora framgångar men också stå i hård motvind.  Marimekko anses fortfarande vara ett av de mest uppskattade varumärkena i Finland och en nationell ikon inom finsk design, säger Annamari Vänska, professor i modevetenskap. Varumärket symboliserar ännu idag de idéer som Armi Ratia hade: modernitet, djärvhet, frigörelse och självständighet.

MEDVERKANDE: Jutta Zilliacus, författare, fd politiker och kollega till Armi Ratia Ristomatti Ratia, son till Armi Ratia, formgivare Rebecka Tarschys, journalist på DN Hedvig Hedqvist, designskribent, kollega och samarbetspartner till Armi Ratia Annamari Vänska, professor i modevetenskap vid Aalto-universitet i Helsingfors

Stort tack till författaren Marja-Leena Parkkinen för all hjälp och allt stöd.

LITTERATUR:

Marja-Leena Parkkinen: Love Armi - Armi Ratian henkilökuva  Tuula Saarikoski: Armi Ratia legenda jo eläessään Ristomatti Ratia: Paha poika Juha Tanttu: Armi Ratian maailmassa Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen, Annina Vainio: Marimekko suuria kuvioita

Andra källor: Finska Rundradios arkiv: Marimekon kulta-aika

Programledare, reporter: Virpi Inkeri [email protected]

Programmet gjordes under mars månad 2021.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.