Om den religiösa retoriken
Avsnitt

Om den religiösa retoriken

Säger alla egentligen samma sak? Är det bara retoriken som skiljer budskapen i de olika religionerna åt, och hur övertygar religions ledare folket att följa just deras lära? Gäst hos Christina Claesson är Catharina Raudvere, Professor i religionshistoria, Köpenhamns universitet och vi sänder från en grönskande oas i Lund. Missa inte heller retorikskolan med retorikprofessor Anders Sigrell.

Predikstolar sitter högt upp. Så har den religiösa retoriken oftast använts: uppifrån och ner, och med heliga ord som extra tyngd. Men vad är det i den religiösa retoriken som har sådan makt?

- Vi diskuterar om hur en annan, mindre underdånig retorik i människans möte med Gud skulle kunna få vederbörande att lyssna bättre, säger programledaren Christina Claesson.  

– Att starta med att be om ursäkt är ju en dödssynd inom talekonsten.

Gäst hos Christina är Catharina Raudvere som är religionshistoriker, och verksam på Köpenhamns universitet och programmet spelades in på Botaniska Trädgården i Lund.

Som vanligt bjuder Retorik också på praktiska tips i retorikskolan med professor Anders Sigrell och på en rappad improviserad betraktelse av religion och retorik med ordkonstnären Behrang Miri.

 

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.