Stoltenberg, Trump och Clinton, i många länder finns starka, politiska familjedynastier. Sverige har starka maktfamiljer inom näringslivet men hur är det inom politiken?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Olle Folke Lektor i statsvetenskap vid Uppsala universitet har studerat vilka som blir politiker i Sverige. Hans forskning visar att omkring 15-20 procent av våra politiker har en släkting som också arbetat politiskt.

Peter Haldén, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan berättar att mäktiga, svenska familjer traditionellt föredragit att verka inom näringslivet. Några som sticker ut är familjerna Wallenberg och  Hammarsköld, med en stark anda av att utkräva ansvar från familjemedlemmarna. Det räcker inte med fin börd, man måste även prestera.

I skogarna utanför Eskilstuna har det pågått intensivt letande efter den meteorit som föll ned i trakten ända sedan i november och nu har vi med oss mannen som gjort sitt livs fynd. Geologen Andreas Forsberg hittade en 14 kg tung bit av rymdstenen i mossan. Men vad gjorde han med den?

Råttor som sällskapsdjur? Absolut, de kan bli lika tillgivna som hundar. Det hävdar Alexandra Nagy, från organisationen Råtthjälpen, en omplaceringstjänst för övergivna djur.

Och så får vi höra ett smakprov från den senaste storsatsningen i genren Gubbpoddar!

Programledare: Thomas Nordegren

Sidekick: Louise Epstein

Producent: Ulrika Lindqvist

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.