Nordegren & Epstein i P1

Är eldsvådor egentligen bra för naturen? Katolska präster måste avstå från fysisk kärlek, men borde Amazonas bli ett undantag? Och är det ekollonen eller klimatets fel att vi har så många möss?

Vi ska återvända till de immateriella kulturarven på Unescos lista. Det kan handla om hantverk, ritualer, musik eller berättelser. Men hur förhåller de sig till världsarven, som är materiella? I studion har vi Karin Stenson,  biträdande generalsekreterare på Svenska Unescorådet.

Betong är något av det mest materiella som finns, och det krävs massor av energi när man river betonghus. Skulle man inte kunna återvinna hela betongelement, som de nu satsar på i Norge? Johan Silfwerbrand, professor i brobyggande, spanar framåt.

Vi pratar även om Australiens bränder och det efterlängtade regnet. Hur påverkar skogsbränder naturen åren efter en brand, och hur ser det till exempel ut i det brandhärjade Västmanland idag? Per Angelstam, professor i skogs- och naturresursförvaltning på SLU, förklarar varför världen behöver bränder ibland.

Utöver detta: ska katolska präster i Amazonas slippa celibatet och vad ligger bakom vinterns många möss?

Programledare: Karsten Thurfjell Bisittare: Louise Epstein Producent: Niklas Runsten

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.

Populärt på poddtoppen just nu