SLU Artdatabanken bad för ett tag sedan svenska folket om hjälp med att kartlägga blodigeln. Vilket kulturhistorisk betydelse har djuret och vad betyder den för den svenska faunan?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I morse meddelade Kim Kardashian på Instagram att nästa säsong av realityserien Keeping up with the Kardashians blir den sista. Säsongen, som har premiär tidigt 2021 är den tjugonde i ordningen. Serien har lockat tittare över hela världen sedan premiären i oktober 2007 där vi bland annat fått följa mamma Kris och syskonen Kim, Kourtney, Khloe, Kendall, Kylie och Rob. Vi undrar hur den har förändrat realitygenren efter sina 14 år på tv? Slutar Kim och hennes familj på topp? Gästar gör komikern och KUWTK-fanatikern Camilla Fågelborg.

Vi pratar om den utrotningshotade blodigeln. För ett tag sedan bad SLU Artdatabanken svenska folket om hjälp för att kartlägga förekomsten av den i Sverige. Vi belyser djurets kulturhistoriska betydelse och varför den gjort en comeback i medicinska sammanhang. Vilken roll spelar blodigeln i den svenskan faunan? Medverkar gör artexperten Ulf Bjelke från SLU Artdatabanken, Annelie Drakman, forskare i idéhistoria och Lars Dahlin, professor i handkirurgi vid Skåne universitetssjukhus. Vi får även höra från av Malena Gorgne som blivit jagad av en blodigel.

Vi bryter även ned texten till låten "Nämner du Sverige" som framfördes vid riksmötets öppnande igår. Hur beskrivs Sverige av textförfattaren John Coldén?

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Niklas Runsten

Research: Julius Bäckman

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.