Nina var mamma till två unga vuxna när hennes före detta man brutalt mördade henne 2009. Innan hon dog gjorde hon 6 anmälningar till polisen om hot, våld och förföljelse från sin före detta man. Ändå kunde samhället inte skydda henne

Våldet i nära relationer ökar. Och i Sverige dör en kvinna var tredje vecka på grund av partnervåld. I det första avsnittet av "Kärlek till döds" söker vi svaret på frågan om Nina och många andra kvinnor hade kunnat vara i livet idag om polisen skött sina arbetsuppgifter.

- Hade en polis sagt till min mamma att du måste gömma dig så hade hon övervägt att göra det på riktigt. Men det var ingen som sa att det här var så farligt att leva i, säger Ninas dotter Anneli i programmet.

Flera forskare samt polisens egen inspektion visar på stora brister i skyddet av våldsutsatta kvinnor idag, trots att vetenskapliga riskbedömnigsverkyg finns och att stora satsningar på att utbilda polisen gjorts.

Våld i nära relationer kostar samhället 3 miljarder kronor om året och är ett stort folkhälsoproblem. Programserien "Kärlek till döds" undersöker varför samhället har så svårt att stoppa våldet.

Alla fallen är anonymiserade. Vi har bytt ut namnen och vissa detaljer för att skydda deras identiteter.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.