Gråkoltarna var ett religiöst sällskap med framförallt kvinnor i Stockholm på 1730 talet som drabbades hårt av dåtidens intoleranta kyrka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Gråkoltarna, som fått sina namn efter sina spartanska klädesplagg, vägrade gå i kyrkan och samlades istället hemma i stugorna på det fattiga Södermalm där de bad och sjöng intensivt i flera timmar. Men snart fick de myndigheterna emot sig och flera av kvinnorna sattes på Spinnhuset på fängelseön Långholmen. Där arbetsvägrade Gråkoltarna och fortsatta hävda sin rätt att tro fritt, utan att lyda prästerna.

I det här avsnittet möter vi bland annat soldatänkan Anna Gustafsdotter som satt sju år på Spinnhuset och hennes fiende Michael Hermonius, kyrkoherde i Maria Magdalena församling.

Medverkande:

Christer Hedin religionshistoriker, Kalle Holmqvist, författare, Kettil Mannerheim från Stockholms Stadsarkiv och Ola Nyman marknadschef på Långholmens hotell och restaurang.

Boktips: 

Kristendomens historia i Sverige av Christer Hedin

Gråkoltarna - en historia om klasskamp av Kalle Holmqvist

Gud i Sverige av Göran Hägg

Gråkoltarna- en bild av den pietistiska väckelsen av Nathan Odenvik

Ett program av: Åsa Furuhagen, programledare och producent samt Elias Krantz, reporter.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.