I dagens Människor och tro ska vi prata om Religion och alkohol och framför allt inom de abrahamitiska religionerna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

"Min gud, jag dricker stjärnor!" Det lär munken Dom Pérignon ha utbrustit när han för första gången smakade champagne i slutet av 1600-talet. Bubblorna, som till en början var ett fabrikationsfel, sas vara ett bevis för att satan var inblandad och det bubblande vinet kallades innan det blev populärt för vin du diable, "djävulens vin".

Dem flesta religionerna har ett komplicerat och motsägelsefullt förhållande till berusningsdryckerna. Inom kristendomen finns alkoholen både i traditionen och i teologin så som Jesu blod. Judendomen inkluderar alkohol i många av sina ritualer medans det i Islam är det förbjudet att dricka och berusa sig. Varför förhåller det sig på detta sätt?

I programmet få höra imamen Awad Olwan från Fisksätra, Semanur Taskin, läkarstudent, miljöpartist och praktiserande muslim, Anders Göranzon präst och generalsekreterare för svenska bibelsällskapet och Isak Nachman, ortodox rabbin i Stockholms judiska församling.

Vi får även höra om den starka hallucinogena drycken ayahuasca som intas tillsammans med shamaner och har traditionellt använts av urfolket i religiösa riter. Brygden innehåller substansen DMT som kan orsaka kraftiga hallucinationer och utomkroppsliga upplevelser. När ayahuasca intas brukar användaren drabbas av diarré och kräkningar – en effekt som brukar kallas för "la purga" – eller reningen.

Programledare och producent: Antonio de la Cruz

Reportrar: Edgar Mannheimer och Julia Baylan

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.