I två program ska Människor och tro ska belysa oskuldsnormen. Oskuldsnormen har varit en ständig följeslagare i människans historia och påverkar fortfarande traditioner och religioner idag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

För några är det ett ideal och något att eftersträva, men för andra är det ett uttryck för ett dömande patriarkat och ett grymt maktredskap.

Första programmet består av fyra reportage, som från olika perspektiv tar upp oskuldsnormen. I Frankrike har man beslutat sig för förbjuda läkare att skriva ut oskuldsintyg, i Thairtorget i Egypten genomförde militären oskuldstester för att kuva de folkliga protesterna och i Sverige lever normen kvar i många traditioner och hederskulturer.

Samtidigt är oskuldsnormen starkt förknippat med religiösa traditioner som framhävs i koranen och bibeln t ex  i berättelserna om Adam och Eva och jungfru Maria där sex före äktenskapet är tabu.

Programledare och producent: Antonio de la Cruz

Reportrar: Lollo Collmar, Edgar Mannheimer, Johan Tollgerdt och Christine Fullman

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.