I veckans program ska vi fortsätta diskutera begreppet oskuldsnorm och dess konsekvenser. Vi få höra hur sjukvården, trossamfunden och riksdagen förhåller sig till oskuldsnormen, kontroller och intyg.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I förra veckans program väckte detta med oskuldskontroller och intyg starka reaktioner och vi på människor och tro kände att vi nog ska granska detta ytterligare.

Religionsfriheten nämligen är inskriven både i Sveriges grundlag och i Europakonventionen. Men vad händer då när religionsfriheten krockar med andra viktiga värdegrunder som jämställdhet och rätten till kroppslig integritet? Var går gränsen för vad företrädare för ett samfund får tillåta i sin församling? Förra veckan berättade Samira här i Människor och Tro om hur unga flickor i hennes folkgrupp, mandeerna, pressas till oskuldskontroller även här i Sverige. Samira själv tvingades genomgå en oskuldskontroll på sin bröllopsdag i Irak.

Medverkar gör riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, imamen Awad Olwan, överläkaren Camilla Starck, diakonen Erik Lundström och forskaren i kyrkovetenskap och pingstvännen Ulrik Josefsson.

Programledare och producent: Antonio de la Cruz

Reportrar: Lollo Collmar och Edgar Mannheimer.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.