Veckans Människor och tro handlar om regionen Kashmir som varit en oroshärd sen delning av det Brittiska Indien 1947.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Oroligheterna har eskalerats från 2016 och under 2019 trappades våldet upp ännu mera och i augusti upphävde den hindunationalistiska regeringen de lagar som gett Kashmir en viss självständighet.

 Av Kashmirs befolkning på 13 miljoner invånare är den stora majoriteten muslimer. Men det bor även hinduer och buddister i regionen. Kampen för att bilda en egen nation och befria sig från indiskt styre har funnits länge. Men på 90-talet föddes även islamistiska krafter som vill att hela Kashmir ska vara en del av Pakistan. Terror, våld och övergrepp från den indiska armén har gjort att drömmen om ett självständigt Kashmir känns alltmer avlägsen.

 Hur stark är de religiösa dimensionerna av konflikten? Finns det en gemensam identitet i Kashmir och hur ser man i Indien på den långa kampen för självständighet?

 I programmet medverkar Sveriges Radios korrespondent Naila Saleem och Emma Brännlund doktor i internationella relationer vid University of the West of England.

Programledare: Åsa Furuhagen

Reporter: Edgar Mannheimer och Julia Baylan

Producent: Antonio de la Cruz

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.