Människor och tro fortsätter titta på de kristna samfunden i Afrikas näst största land och hur de kan påverka utvecklingen i Etiopien som riskerar falla sönder av etniska och politiska spänningar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Förra veckan berättade vi om den gamla ortodoxa Tawahedo kyrkan som finns både i Etiopien och Sverige. I veckans program tittar vi närmare på de protestantiska kyrkorna som växer i landet. Och det gäller inte minst pingstkyrkan där den etiopiska premiärministern Abiy Ahmed själv predikat.

- Han var lika populär som Nelson Mandela, säger den svensketiopiske statsvetaren Mussie Ephrem.

Vilken roll har pingstkyrkan spelat för premiärminister Abiy Ahmed, och hur gick han från att vara en frälsargestalt till en ledare som anklagas för etnisk rensning?

Medverkande:Samuel Larsson, tidigare Afrikakorrespondent för Sveriges RadioMussie Ephrem, svensk-etiopisk statsvetareJudith Kiros, poet och doktorandSamuel Girma, curator inom film och konstErik Johansson, Evangeliska FosterlandsstiftelsenMartina Prosén teolog vid Lunds Universitet med inriktning på afrikansk kristendom

Programledare: Åsa FuruhagenProducent: Edgar MannheimerReporter: Edgar Mannheimer

Människor och tro i P1 torsdag den 27 maj kl .14.03, lördag den 29 maj kl. 17.00 och som podd onsdag den 26 maj kl. 15.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.