Vilka utmaningar står religioner inför en högteknologisk samhällsförändring? Vilken roll kan religionerna spela och förändras i spåren av en ökad användning av AI?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Människor och tro tar upp AI och hur det påverkar religionerna och tron. Hur kommer vi människor att påverkas etiskt och moraliskt?

 Till vår hjälp har vi Dr Michael Burdett från Oxfords Universitet som forskar sambanden mellan teologi, vetenskap och teknologi. Han menar att varje företag som sysslar med högteknologi även borde ha en andlig rådgivare.

Ann-Sofie Axelsson prefekt vid Chalmers tekniska högskola har skrivit en avhandling om social interaktion i virtuella miljöer och är medredaktör till böckerna Avatars at Work and Play. Hon samtalar med matematikern Olle Häggström professor vid Chalmers om hur vi människor ska förhålla oss till AI ur ett demokratiskt och etiskt perspektiv.

Filosofen och forskaren vid Institutet för Framtidsstudier Karim Jebari reder ut hur AI påverkar den fria viljan, vår empatiska förmåga och moraliska dilemman.

Programledare: Edgar Mannheimer

Producent: Antonio de la Cruz

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.