Kan Gud vara vägen ut från en kriminell bana? Veckans Människor och tro handlar om andlig vård i våra fängelser. Var går gränsen för religiösa inslag i det annars sekulära kriminalvården?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Är frälsning det bästa botemedlet mot kriminalitet?

I ett reportage av frilandsjournalisten Ambjörn Johansson får vi höra hur prästen Truls Bernhold på Kumla-anstalten skapade en retreatverksamhet i Ignatius av Loyolas anda och erbjöd långtidsdömda fångar en klosterliknande andlig vård. I december förra året stängdes den hyllade verksamheten.

Roger Karlsson, som dömdes 2010 till 7 års fängelse, berättar om sin omvändelse från kriminell till präst.

I studion finns Ilona Degermark, församlingsherde och Smajo Sahat, imam som både jobbar med andlig vård i svenska fängelser.

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg svarar på frågor om religiös verksamhet inom kriminalvården.

Människor och tro reporter Edgar Mannheimer undersöker tillsammans med filmvetaren Tytti Soila och religionssociologen Emin Poljarevic varför frälsning i fängelser är ett så återkommande fenomen i filmer.

Sveriges radios korrespondent i Finland, Erika Gabrielsson, ger oss en utblick i andlig vård från ett finländskt perspektiv.

Programledare: Åsa Furuhagen

Producent: Antonio de la Cruz

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.