Veckans Människor och tro handlar om vårt grannland Polen som Sverige har djupa historiska band till och som nu går till val. Hur viktig är den katolska identiteten i parlamentsvalet den 13 oktober?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Parlamentsvalet i Polen beskrivs som ett ödesval om värderingar och polsk identitet. Regeringspartiet Lag och rättvisa menar att en sann polsk katolik ska rösta på dem. Samtidigt vill alltfler polacker att den katolska kyrkan ska hålla sig borta från politiken. I valet har värderingsfrågor, som synen på HBTQ personer, kommit i fokus.

I programmet medverkar författaren Herman Lindqvist som skrivit sin 64:e bok: Sverige - Polen tusen år av krig och kärlek. Magdalena Domeradzka, en av Polenpoddens programledare, är med direkt från Warszawa och Sveriges Radios korrespondent Erika Gabrielsson rapporterar om valupptakten i Polen.

2018 gjorde vi ett helt program om det katolska Polen, det kan du lyssna på här: https://sverigesradio.se/avsnitt/1043268

Programledare: Åsa Furuhagen

Reporter: Edgar Mannheimer

Producent: Antonio de la Cruz

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.