I maj 2020 skjuts 33-årige Leon ihjäl på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. 16 personer åtalas för inblandning i mordet och snart står det klart att dådet har kopplingar till en gängkonflikt som satt skräck i en hel stadsdel i nästan ett decennium.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Leon och Santa heter egentligen något annat.

Den 29 juli dömdes tretton av de sexton åtalade i Göteborgs tingsrätt. Tolv dömdes för medhjälp till mordet på mannen vi kallat Leon och förberedelse till mord på hans bror och två kusiner till bröderna. En av de åtalade dömdes för stämpling till mord på den mördade mannens bror. Fyra av de åtalade dömdes till livstids fängelse.Tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa vem som faktiskt sköt mannen vi kallat Leon, och därför dömdes ingen för mord. Tre av de åtalade frikändes.

Dokumentären gjordes i juni och juli 2021 av Elsa Henriksdotter.Producent: Dennis Jörnmark.Research: Elsa Henriksdotter och Thomas Björklund.

I dokumentären medverkar:

Terje Carlsson, frilansjournalist/reporter P4 Göteborg.Anna Bergkvist, polisens utredningsledare

Arkivljuden i dokumentären är hämtade från SVT Nyheter Väst, Aftonbladet, TV4 och Sveriges Radio.

Inläsningar: Hugo Hellman, Jonathan Berntsson, Daniel Ågren och Oscar Barragan.Slutmix: Henrik Henriksson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.