Vad betyder egentligen ett träd för oss? Ganska mycket visar det sig, inte minst på Bjärehovs förskola i Bjärred i Skåne. Förskolan ligger i en tidigare fruktträdgård men en dag när barnen kom dit var en stor del av träden borta. Kommunen hade glömt berätta att träden var tvungna att tas bort och barnen blev ledsna. Men nu ska nya träd planteras. Följ med Åsa Kjellman Erici till förskolan. Och eftersom det är nationaldagen idag frågar vi oss om det finns ett nationalträd och ser om vi kan hitta det i Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg. Där firar man trädets år i år med utställningar och aktiviteter.

Men frågan är om trädåret märks i våra städer där grönytorna krymper.

Och hur odlar jag mitt eget träd på balkongen? Allt får svar i Odla med Stadsgrönt från Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg.

God lyssning! Hälsar Petra Quiding

Nästa gång vi hörs är den 4 juli, kl 10.35 i P1, men passa på att podprenumerera på programmet så kan du lyssna när du vill. Du kan också ladda ner äldre program.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.