Att bevara och bygga parker har blivit på modet igen. Inte minst i de städer där man räknat på den ekonomiska vinningen med att skapa och behålla grönområden. Men hur ser man till att parken kommer alla tillgodo och ändå följer med i sin tid? Programmet spelades in i Sege park som ligger i utkanten av Malmö. Här har man en gång i tiden varit självförsörjande på odlingarna i området. På den tiden var det sjukhuset som stod för grönskan. Idag finns visioner om en självförsörjande stadsdel med odlingar, solvärme (som dom har utvecklat långt) och boende blandat.

Vi pratar med Anna Eklund på Ekocentrum syd om hur parken kommer att se ut i framtiden och om hon ser på stadens utveckling mot hållbarhet..

Och Stadsgrönt reser till Sävsjö (se bildspelet nedan) och träffar stadsträdgårdsmästaren som aldrig tröttnar på att försöka skapa nya gröna ytor. När höghastighetstågen på södra stambanan började susa rakt igenom Sävsjö blev det märkligt nog ett uppsving för stadens grönska, många överblivna ytor skulle fyllas. Och bakom det hela finns stadsträdgårdsmästaren, Stefan Lagerqvist, som tog med oss på en vandring som börjar vid en av tunnelnedgångarna som går under järnvägen som delar staden.

Men det finns de kommuner som satsat på helt nya parker också. Vi träffar Kumlas stadsträdgårdsmästare Edit Ugrai som berättar varför de skapat en helt ny park i anslutning till staden. Här ska finnas plats för allt mellan strövområden, grönsaksodling och mycket vatten.

Programledare Petra Quiding

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.