Odla med Stadsgrönt besöker kyrkogården i staden, en plats för de döda, men också för de levande. Men hur ska de användas i framtiden när allt färre väljer den traditionella begravningen? Och hur odlar man bäst på sin anhöriges gravplats. Stadsgrönt tittar på trender, historia och framtid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Träffa Angela Sandell, trädgårdsingenjör och koordinator av kyrkogårdsfrågor på Movium, som är en del av SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp och som studerat hur vi helst vill använda våra kyrkogårdar.

– Kyrkogårdens viktigaste uppgift är att leverera frid, för döda såväl som för oss levande, säger hon.

Hur gör man det då? Stadsgrönts Karina Brozinic talar om växtval och trender.

Vid flera av Malmös kyrkogårdar går det att få hjälp att rita upp och utforma en gravplats när någon nära avlidit.  För cirka 10 år sedan började Åsa Malmborg, som är kyrkogårdstekniker, hjälpa till i liten skala när folk frågade om råd om växtval och blommor men nu upptar arbetet med att rita och planera grav- och urnplatser på flera kyrkogårdar i Malmö en stor del av hennes arbetstid.

Vi följde med ut på Limhamns kyrkogård och stannar till vid en av de gravanläggningar Åsa Malmborg varit med och tagit fram.

En viktig del i arbetet är att träffa anhöriga på platsen för att försöka bilda sig en uppfattning om den som ligger begravd där.

Lyssna på Åsa Kjellman Ericis reportage.

Programledare och producent Petra Quiding

Länkar och tips

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.