Välkomna till årets första Odla med Stadsgrönt. I dag koncentrerar vi oss på miljön i stan och hur vi kan odla och äta utan att oroas. Rebecka har en jätteterass i en av Malmös mest trafikerade korsningar, kan man äta den sallad man odlar där? Hör trädgårdsjournalist Eva Robild prata om giftfri odling i programmet. Allt fler odlar på allmän mark i städerna men hur farlig är det med gift i jorden och hur blir man av med dem? 

Vi besöker odlingsnätverket Mykorrhiza som efter år av gerillaodlande har fått tillstånd av kommunen att odla i ett grönområde i Malmö. Hela förra säsongen arbetade man med dem men när tester gjordes på marken visade det sig att den var förorenad och stora delar av skörden fick kasseras. 

Så i år jobbar nätverket med att försöka rena den förorenade jorden med hjälp av växter och för att se hur mycket av föroreningarna som tas upp i olika sorters grönsaker?

Hör Åsa Kjellman Ericis reportage i programmet.

Och så vill vi passa på att göra en efterlysning. Om du eller någon du känner ska flytta från huset med den stora tomten till boendet i stan med en liten balkong, och gärna vill ta med din trädgård dit, då söker vi dig. Bor du dessutom i Skåne och vill ha tips på hur man flyttar det stora till det lilla, är det ännu bättre. Mejla oss på [email protected]

När vi ändå är i gång och tipsar, missa inte redaktionens egna odlingsförsök som uppdateras fortlöpande i länken här upp till vänster.

Skön grön vår!

Önskar Petra Quiding, programledare

Nästa gång vi hörs är den 9 maj, kl 10.35 i P1, men passa på att podprenumerera på programmet så kan du lyssna när du vill. Du kan också ladda ner äldre program.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.