Hon föddes 1843 i byn Tumlehed utanför Göteborg men slutade sina dagar i en mörk gränd i London - som offer för en av historiens mest ökända seriemördare, Jack the Ripper. Det här är hennes historia.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur kunde bonddottern från Bohuskusten hamna som prostituerad i Londons  värsta slumkvarter? Det här är berättelsen om Elisabeth Gustavsdotters liv – svenskan som blev Jack the Rippers tredje offer. Och som fick smeknamnet ”Long Liz” i Londons slum.

Bilden från bårhuset i London är den enda bevarade bilden av Elisabeth Gustavsdotter. Den och huset i Tumlehed där hon föddes har blivit en del av mytologin kring mysteriet Jack The Ripper. Ett mysterium som fortfarande  generar nya böcker, teorier och filmer. Men vem var kvinnan bakom bilden?  Det här är berättelsen om hennes öde.

Dokumentären hade premiär på 130-årsdagen av mordet på Elisabeth från Tumlehed som mördades den 30 september  1888 kl. 01.00 på Berner Street i Whitechapel i London.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg som tidigare gjort den uppmärksammade dokumentären om Leif Andersson – mannen bakom Sveriges märkligaste skiva.[email protected]

Programmet är gjort 2018.

Fler dokumentärer av Stefan Sundberg nedan:

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.