När den symboliskt laddade skylten från koncentrationslägret Auschwitz försvinner blir det en världsnyhet. Vem som stulit skylten är ett mysterium men spår pekar mot Sverige och mot en känd ex-nazist.

Det är en kall decembermorgon 2009 när vakterna på minnesmuseet Auschwitz upptäcker att skylten med texten Arbeit macht frei stulits. Skylten hängdes upp av nazisterna när det var ett koncentrationsläger där.

Pawel Sawicki som jobbar som pressansvarig på minnesmuseet intervjuas av media från hela världen. Och Livia Fränkel som överlevt Förintelsen blir påmind om tiden när hon hölls som fånge i Auschwitz.

Samtidigt påbörjas jakten på gärningsmännen. Polsk polis sätter in antiterrorstyrkor för att lösa mysteriet. Säkerhetsbevakningen av Polens gränser förstärks och polisen Bartlomiej Morek och hans kollegor får höra att de inte får sluta jobba förrän skylten och gärningsmännen hittats.

Ett intensivt spaningsarbete leder till Sverige och en känd före detta nynazist. Hans roll i stölden blir en gåta i drygt tio år.

En dokumentär av: Anna Maria Höglund.

Producent: Rosa Fernandez.

Produktionsår: 2021.

Medverkande:

Bartlomiej Morek   polsk polis.

Pawel Sawicki pressansvarig på Auschwitz minnesmuseum.

Livia Fränkel- överlevande från Förintelsen.

Bosse Gustafsson journalist, författare.

Anders Högström - gärningsman, föreläsare.

Martin Hult Ogenblad - journalist.

Björn Sandin - advokat.

Agnetha Hilding Qvarnström - chefsåklagare.

Jan Helin programdirektör SVT, fd chefredaktör på Aftonbladet.

Niclas Sennerteg - journalist, författare.

Citat från förundersökningen är inlästa av ukasz Woiski och Arvid Adrell.

Research i Polen och översättning - Morris Wikström.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.