Reine och Robert lastar timmer i skogen när brinnande träd faller över vägen. Reine blir omringad av lågorna och Robert försvinner i eldinfernot. Det här blir Sveriges största skogsbrand i modern tid.

Under den så kallade svarta måndagen femdubblas brandens storlek. Runt den nedbrända skogen är det mer än 6 mil i omkrets. Över tusen personer evakueras från sina hem, flera byggnader försvinner i lågorna och skog för flera hundra miljoner brinner upp. Jag skrek och vrålade att jag sitter fast och det här går inte bra. Det här är slut, säger Reine Ullén.På SOS Alarm tar Lisa Bäckström emot Reines samtal. Jag hör direkt att det är fruktansvärt och katastrof, alltså jag har ändå jobbat i 28 år och hört många skrik och många vädjan men det här det går ju in i ryggmärgen, säger Lisa Bäckström.Det tar över en vecka innan branden är under kontroll.Under tiden väntar Stefan Svensson på besked kring vad som hänt med hans bror, den 30-årige lastbilsföraren Robert Svensson, som försvunnit i elden.Många undrar hur branden kunde uppstå och varför den blev så stor. Ett åtal väcks mot två bolag; ett större skogsbolag och underentreprenören Magnus Blom. Det visar sig att hans markberedare startat branden.För P3 Dokumentär ger Magnus Blom för första gången sin bild av vad det var som hände.Medverkande: Reine Ullén, skogarbetare som blev fast i branden. Kamilla Ullén, fru till Reine Ullén som blev fast i branden. Stefan Svensson, bror till Robert Svensson. Björn Svensson, brandman.Fredrik Eriksson, brandingenjör. Tommy Tuike, brandman.Kenneth Risberg, boende som tvingades fly branden. Anja Landgré, boende som tvingades fly branden. Magnus Blom, ägare till markberedaren som ska ha startade branden.   Lars-Göran Uddholm, räddningsledare. Gunnar Svendsen, räddningsledare. Lisa Bäckström, operatör på SOS Alarm. Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Christer Sammens, åklagare. Jenny Axén, hydrolog SMHI. En dokumentär av: Sofia Sidén och Julius Bengtsson.Producent: Rosa Fernandez.Publicerad: 2021.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.