Aung San Suu Kyi hyllas av en hel värld som fredsikon och hjälte. Men när minoritetsgruppen rohingyer attackeras av militären 2017 och 700 000 tvingas fly från Myanmar, är fredspristagaren tyst.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

När Nobels fredspris delas ut 1991 går det till den frihetsberövade demokratikämpen Aung San Suu Kyi. Världen över blir hon hyllad som symbol för mod och demokrati.

Burma, eller Myanmar som landet heter idag, har i mer än ett halvt decennium kontrollerats av landets benhårda militära styre. När landets första fria val går av stapeln vinner Aung San Suu Kyi stort. Men hon tvingas dela på makten med militärjuntan. 

Under åren som följer eskalerar våldet mot Myanmars muslimska minoritetsgrupp

En dag, 2017, när 60-åriga Nour tittar ut genom en glipa i bambuhuset där hon bor, ser hon massa militärer som kommer springande mot byn. De sätter eld på rohingyernas hus så hon samlar sin familj och flyr. Men sonen Mohammed tillfångatas.

Snart kommer nyheter om att 300 byar bränts ner och 10 000 rohingyer dödats i brutalt våldsamma attacker mot den muslimska folkgruppen.

Det lämnas in en anmälan om folkmord till den internationella domstolen i Haag – och röster höjs för att Aung San Suu Kyi ska lämna tillbaka sitt Nobelpris. Många undrar varför hon inte gör nåt för att stoppa det brutala våldet.   

Medverkande:

Jesper Bengtsson, har skrivit böcker om Aung San Suu Kyi och Burma/Myanmar.

Margita Boström, Sveriges Radios tidigare Asienkorrespondent.

Nour, rohingyer som tvingades fly från Myanmar.

Abul Kalam, svensk-rohingyer som grundat Swedish Rohingya Association.

Alexander Jäätmaa, Svenska Burmakommittén.

Matthew Wells, Amnesty International.

En dokumentär av: Andreas Ståhl.

Producent: Rosa Fernández.

Dokumentären är producerad 2024.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.