P3 Dokumentär

När en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna blir knivhuggna till döds i Linköping 2004 vet ingen att utredningen ska bli den näst största i Sveriges historia. Trots både hårstrå och DNA från mördaren förblir fallet olöst i 16 år. Vändningen blir en ny metod av släktforskning.

Pojken och kvinnan har ingen relation till varandra, de är bara två personer som råkar befinna sig på samma plats en tisdagsmorgon i Linköping. Polisen försöker ta reda på motivet bakom morden. Många teorier är i omlopp, från hämnd på pojkens familj till att det handlade om ett vansinnesdåd. Under utredningens gång blir dubbelmordet alltmer ett mysterium.

Många år senare sker ett genombrott i USA när den amerikanska seriemördaren som kallats Golden state killer grips. Där har FBI använt sig av släktforskning på nätet för att ringa in gärningsmannen. Utredarna i Sverige bestämmer sig för att prova metoden även här och sommaren 2020 har de ett resultat.

Medverkande:

Ali Ammouri, storebror till Mohamad Ammouri.

Amelia Andersdotter, arbetar på ideell förening för dataskydd (fd. EU-parlamentariker för Piratpartiet).

Britt-Louise Viklund, åklagare.

Camilla Larsson, yttre befäl först på plats.

Henry Jansén, kriminalinspektör.

Jan Staaf, kriminalkommissarie.

Johan Ritzer, försvarare.

Linda Kvist, släktforskare.

Ulf Severin, granne.

En dokumentär av: Lova Nyqvist Sköld.

Producent: Jon Jordås.

År: 2020.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.