P3 Dokumentär

När kommunistregimen i Rumänien faller avslöjas en mörk hemlighet barn hålls instängda i burar. De otäcka bilderna sprids över världen och hjälporganisationer blir nedringda. Många svenskar, däribland Sten och Doris Pettersson, bestämmer sig för att göra något.

Barnhemmen är resultatet av diktatorn Nicolae Ceausescus politik under årtionden vid makten. Tillsammans med hans fru Elena levde hans familj i lyx medan den rumänska befolkningen led under mat- och elransonering.

Ceausescu ville att befolkningen skulle öka. Han införde dekret 770 som förbjöd aborter och preventivmedel fick inte längre säljas. Gynekologiska undersökningar infördes på arbetsplatser. Lokala kommittéer som bestod av bland annat läkare avgjorde om ett barn ska hamna på en institution eller inte.

När regimen faller blir förhållandena i de rumänska barnhemmen kända. I Sverige blir det tittarstorm när SVT sänder ett reportage från barnhemmen. Statsminister Ingvar Carlsson skriver brev till den nya demokratiskt valda ledningen i Rumänien och vädjar om handling. Hundratals barnhemsbarn adopteras av svenska familjer.

Medverkande:

Laurentsio Pettersson, f.d barnhemsbarn.

Sten Pettersson, adoptivförälder.

Doris Pettersson, adoptivförälder.

Ofelia Larsson, f.d barnhemsbarn.

Radu Harald Dinu, fil. dr. i historia, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.

Anders Ekbom, f.d volontär för Röda Korset.

Ingrid Thörnqvist, f.d korrespondent för SVT.

Erik Arnér, f.d programledare för 8 Dagar.

Pia Risholm Mothander, docent i psykologi, f.d universitetslektor vid Stockholms universitet.

Florentina, f.d personal på rumänskt barnhem.

Dokumentären är gjord av David Ohlsson.

Producent är Erik Hedtjärn.

Publicerad 2021

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.