Från 2017. En höstnatt skjuts två tonårskillar på en gård utanför Rödeby i Blekinge. Händelsen är kulmen på år av trakasserier, händelsen delar Rödeby och hela Sverige i två läger.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Det är fredagskväll i Rödeby den 5 oktober 2007. Ett gäng tjejer och killar hänger vid Rödebyskolan. Ett mopedgäng har länge trakasserat en familj och deras son som bor på en gård en bit bort. 16-åriga ”Oskar” beskrivs som ledare och drivande i mobbningen. Plötsligt kommer en stor kille fram till ”Oskar” och slår en ölburk i huvudet på honom och säger till honom att låta bli sonen i familjen.

”Oskar” och fem andra bestämmer sig för att åka upp med sina mopeder till gården. När de kommer fram brister det för pappan i familjen. Han skjuter mot killarna och Simon som träffas på nära håll avlider. ”Oskar” skadas allvarligt. När det blir känt hur killarna trakasserat familjen ställer sig många på pappans sida. Men 15-åriga Simon som dog på gården hade aldrig varit med och trakasserat familjen tidigare. Fallet delar hela Sverige i två läger. Var går gränsen för självförsvar?

I P3 dokumentär berättar ”Oskar” för första gången sin historia om trakasserierna, om skjutningen och om känslorna inför vännen Simon som inte överlevde.

En dokumentär av: Sigrid Edsenius.

Producent: Magnus Arvidson.

Publicerad: 2017.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.