Tre syskon från Göteborg reser för att göra jihad i Syrien. En av dem kommer att dömas för terroristbrott. Avsnitt 1: Hakim.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

En dag när Yasmin skickar en låt till sin lillebror Hakim svarar han att det är haram, alltså förbjudet, att lyssna på musik. Det är då hon märker att han förändrats.

Det är strax efter den 11 september 2001 som Hakim radikaliseras. Han går i gymnasiet och är en av Sveriges bästa juniorboxare när han ansluter sig till en extrem tolkning av islam.

Sista gången Yasmin träffar sin bror, innan han försvinner iväg, är en sensommardag 2012.

– Vi åt och lagade mat och han pussade mig på pannan och sa jag kommer sakna dig. Jag kopplade inte varför, säger Yasmin.

Några månader senare dyker Hakim upp i ett klipp från Syrien. Han sitter på en pall med en kalashnikov i knät och säger ”Min dröm är som alla andra muslimers drömmar att ha en islamisk stat.”

Av: Karwan Faraj.

Producent: Rosa Fernandez.

Exekutiva producenter: Erik Hedtjärn och Jon Jordås.

Ljudtekniker: Ludvig Jansson.

Ansvarig utgivare: Silan Diljen.

Syskonen Yasmin, Hakim, Nadia och Sara heter egentligen nånting annat – och Saras röst är utbytt.

P3 Dokumentär har varit i kontakt med syskonens pappa som valt att inte medverka i programmet. Han förnekar att det skulle förekommit våld i hemmet och säger att de som påstår det ljuger.

Arkivklippen kommer från Ekot, SVT, Al Jazeera, NBC, P4 Göteborg med flera.

Den här serien gjordes 2019.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.