Tre läckor har upptäckts på gasledningarna Nordstream 1 och Nordstream 2 i Östersjön. Seismologen Björn Lund kan konstatera att läckorna uppstått på grund av explosioner.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Data från både det svenska nationella seismiska nätverket och utländska sådana nätverk visar hur vibrationerna i marken var beskaffade. De stämmer inte alls med en jordbävning, men däremot med sprängningar som militären ibland gör vid övningar.

Naturgas består mest av den starkt klimatpåverkande gasen metan. Men hur mycket av det som läcker som faktiskt kan passera vattnet och ta sig upp i luften är oklart. I vattnet löses gasen och omvandlas av mikroorganismer till koldioxid.

Medverkande: Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet och föreståndare för det Svenska nationella seismiska nätverket. Christian Stranne, docent i marin geologi vid Stockholms universitet. Daniel Värjö, miljöreporter på Vetenskapsradion Klotet. Björn Gunér, reporter.Rättelse: I programmet nämndes en felaktig siffra för det årliga utsläppet av metangas från Östersjön. Den korrekta siffran är 1,5 miljoner ton per år.

Programledare: Camilla Widebeck [email protected]

Producent: Jonna Westin[email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.