Intyget efter studenten: noll arbetsförmåga
Avsnitt

Intyget efter studenten: noll arbetsförmåga

När Evelina Larsson skulle söka jobb efter studenten fick hon rådet av arbetsförmedlingen att inte tala om att hon satt i rullstol. - Alla arbetsplatser är så anpassade nuförtiden, sa konsulenten, berättar Evelina.

Evelina kallades till intervju för jobbet som telefonist. Men väl där kunde hon inte ta sig in: det fanns bara trappor, ingen hiss. Evelina fick ringa upp arbetsgivaren som kom ner.

– Här kan du inte jobba, sa han, berättar Evelina. Ingenting är anpassat här.

Fyra år senare deltar Evelina i projektet Puzzlet, som ska hjälpa rörelsehindrade ungdomar att få jobb eller åtminstone komma ut på praktik.

– Många får ett intyg direkt efter studenten att de inte har någon arbetsförmåga, säger projektledaren Emma Lyrdahl. Intyget ger rätt till aktivitetsersättning, men personen blir sittande hemma  och känner sig värdelös. Men hur kan man veta att en ung människa inte har någon arbetsförmåga alls, om man aldrig ens har fått pröva?

Evelina har deltagit i projektet i tre månader och ska snart börja praktisera på Försäkringskassan. På Puzzlet har hon fått hjälp att kartlägga sina starka sidor och intressen. Under praktiken kommer både arbetsgivaren och Evelina få stöd.

– Här på Puzzlet tror de på mig, säger Evelina. Det är underbart.

Reporter Lollo Collmar

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.