Vi sänder från gammelskogen i Tiveden där vi går vilse och lär oss hitta rätt igen. Dessutom bekantar vi oss med den kentska tärnan och lyssnar på grodkonsert. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På lördag går vi vilse i Tiveden. Tillsammans med naturguiden David Tverling och överlevnadsexperten Katja Beck ska Naturmorgons fältreporter Jonatan Martinsson bege sig ut i nationalparkens stiglösa gammelskog - och förhoppningsvis hitta ut igen.

Det ska dels handla om vad man ska göra när man tappat bort sig i skogen, men också om att det ibland kanske kan vara bra att gå lite vilse för att uppleva naturen på ett nytt sätt.

Och så ska vi träffa den kentska tärnan – en ganska stor och i Sverige ovanlig tärna. Som med hjälp av konstgjorda vettar lockats att häcka igen på Falsterbonäset efter 70 års bortovaro. Vi träffar tärnorna också på Skånes östkust, där zoologen Åke Andersson följt dem på nära håll i fem års tid.

I Lund kan man höra vackra grodkonserter mitt i stan, i juni. Vad är det för groda och varför trivs den i sydvästra Skåne? Vi ringer upp grodexperten Claes Andrén.

Och på syrénen i Kaarina Kasurinens trädgård satt det en dag en ”fjärilshumlegeting”. Hon undrar vad det är och det ska entomologen Linda Strand hjälpa oss att reda ut.

Så här när många går på semester skickar Joacim Lindwall med lite handfasta tips, till biologiska samlingar runt om i Sverige. Högst på hans egen önskelista står en utställning av 8 000 slemsvampar.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.