Vi sänder från en fågelmatning i Boden där allt från nötväcka till vitryggig hackspett kan dyka upp. Och Helny Olsson räknar rastande sångsvanar vid sjön Tysslingen i Närke för 24:e året i rad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På lördag hittar vi vår fältreporter vid en fågelmatning i utkanten av Bodens stad i Norrbotten. Fågelskådarna Berth-Ove Lindström och Lena Bondestad kikar på stannfåglarna och spanar efter tecken på vårkänslor med vår fältreporter Thomas Öberg. Runt 40 fågelarter väljer att stanna under vintern.

Det händer mycket i fågelfaunan också, nya arter dyker upp. Vitryggig hackspett, gråspett, smalnäbbad nötkråka, nötväcka och stenknäck – det är arter som ingen räknade med för 30 år sen. Men nu besöker de regelbundet fågelmatningar i skogen.

Klockan 04:00 ringer väckarklockan hos Helny Olsson, den absolut envisaste sångsvansräknaren vid sjön Tysslingen i Närke. Sjön som är känd som rastplats för mångtusenhövdade flockar av sångsvanar om vårarna. I 24 år har Helny varit platsen trogen, hon fyller snart 83, ändå står hon där varje morgon i gryningen. Häromåret, under en särskilt lång sångsvanssäsong, stod hon där 42 dar i rad. Mats Ottosson har träffat henne på plats i soluppgången.

En polarexpedition skulle man kunna tro, men fenomenet kallas isskjutning. Vi besökte sjön Bolmen just när dess ena strand förvandlats till ett islandskap.

Vi tar tag i orrar och andra skogshöns en ny fågelsånglektion, och ringer upp lyssnaren som njuter av orrspel utanför fönstret såhär års.

I veckans kråkvinkel söker Karin Gyllenklev stillheten under en fjällvandring.

Programledare är Joacim Lindwall.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.