Vår granskning visar att tiotusentals hektar biologiskt värdefull skog avverkas varje år. Rosentickan och lunglaven hör till dem som drabbas. Fältreportern sänder från salamandrar i Sörmland. Programledare: Mats Ottosson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I veckan har Sveriges Radio rapporterat om att tiotusentals hektar skog som anses biologiskt värdefull avverkas varje år. Granskningen har gjorts av flera redaktioner på Sveriges Radio, däribland Naturmorgon.

I vårt program på lördag hör vi ett längre reportage från en av de naturtypsklassade skogarna. Här finns rosenticka och lunglav - hur påverkas de om skogen avverkas?

Morgonens fältreporter Lena Näslund finns i Sjösakärren utanför Nyköping med fokus på vattensalamandrar, men med ögonen öppna även för andra grod- och kräldjur i området. Stefan Andersson, kommunekolog i Nyköping, tipsar också om hur man gör för att få tillbaka vattensalamander i sin trädgårdsdamm.

Just nu flyger riktigt stora, feta humlor i luften lite varstans. Det är drottningarnas tid! Vi ringer upp humleexperten Maj Rundlöf för att få veta mer om humlornas liv och lära oss känna igen några av de vanligaste arterna. Dessutom hör vi Moa Pettersson och Didrik Vanhoenacker tipsa om de allra bästa humleböckerna.

I veckans kråkvinkel laddar vi inför Fågelsångsnatten - Helena Söderlundh hyllar den generösa rödhaken som sjunger när ingen annan orkar.

Programledare är Mats Ottosson.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.