Naturmorgon
Avsnitt

Unika lavar på Ölands väderkvarnar - och fossilen som berättar växternas historia

Dela

Vi sänder från Ölands lavrika väderkvarnar och vi ger oss ut på en mer än 400 miljoner år lång tidsresa i växternas värld. Nya rödlistan släpps, och hur ser ett ekorrbo ut? Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ölands väderkvarnar hyser en unik och intressant lavflora. Det är det obehandlade, solexponerade träet som utgör livsmiljö för sällsynta lavar som sydlig ladlav och ladkantlav och dess parasit ladparasitspik. Dessutom finns här varglav, en lav som närmast lever på myrar i Dalarna – hur kommer det sig?

Morgonens fältreporter Lisa Henkow finns i Ismantorp och Lerkaka för att titta närmare på några av Ölands 350 väderkvarnar tillsammans med biologerna Aron Edman och Olof Persson. De båda har ett särskilt intresse just för väderkvarnarnas lavflora.

Och så ger vi oss ut på en hisnande tidsresa. Fossil berättar ofta om dinosaurier och andra spektakulära djur, men nu låter vi paleontologiprofessorn Vivi Vajda tolka små fossil från pollen och sporer och ge oss växternas historia. Spåren hittar hon i olika stenbrott i Skåne och vi möter både tidiga landväxter, dinosauriernas tropiska flora och de första blomväxterna.

Nästa vecka släpps Artdatabankens rödlista över hotade arter. Vi kollar in vilka de viktigaste tendenserna verkar vara.

De flesta har sett en ekorre. Men färre vet hur ekorrens bo ser ut. Vi ringer upp ekorrkännaren Olavi Grönwall för att få veta mer om ekorrens bostadsvanor.

Och det går ingen nöd på veckans kråkvinklare Thomas Öberg som i likhet med så många andra hänger mycket hemma nu. Men nog är hemma ett vidare begrepp än bara huset eller lägenheten? Att sträcka ut vingarna över havet kan vara lika mycket hemma för en lunnefågel, som den sunkiga jordhålan som den bor i under några månader.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.