Vi sänder från det vidsträckta myrområdet Store Mosse, utser Sveriges nordligaste trana och följer med på den rikstäckande berguvsinventeringen. Programledare är Joacim Lindwall.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi sänder från södra Sveriges största myrområde - Store Mosse nationalpark. Vidderna för tankarna till Norrland fast att vi befinner oss mitt i Småland. Här har vitmossan byggt en högmosse under åtminstone 8 000 år tillbaka.

Vår fältreporter Helena Söderlundh finns på plats denna vårmorgon tillsammans med Carina Härlin, naturumföreståndare, Sofie von Knorring, nationalparksguide, Kent Öhrn från Värnamo fågelklubb och Lennart Fritz från Föreningen Store Mosse nationalpark.

Våtmarker som denna är viktiga på många sätt. För grundvattnet, för att minska övergödningen, för att hålla kvar kol i marken och inte minst för den biologiska mångfalden.

Och mitt i nationalparken ligger Kävsjön, en fågelsjö som det finns stora restaureringsplaner för. Från fågeltornet vid sjön spanar vi på tranor, sångsvanar och tofsvipor - och kanske har mossens karaktärsfågel storspov hunnit anlända.

På tal om tranor - denna morgon tar vi på oss uppdraget att utse Sveriges just nu nordligaste trana. Hur långt norrut har den mytomspunna flyttfågeln hunnit så här sista helgen i mars?

En annan mytomspunnen fågel är en av världens största ugglor - berguven. De senaste åren har en minskning märkts av och nu genomförs en riksomfattande inventering. Vi har följt med inventerarna ut.

I Lisa Henkows kråkvinkel möter vi ett vanligt djur, men ganska ovanligt i Naturmorgon: gosedjuret.

Programledare är Joacim Lindwall.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.